A demencia világszerte súlyos hatással van az idős emberek életminőségére. A Dél-Ausztrál Egyetem kutatói nemrég megjelent tanulmányukban azt írják: új genetikai vizsgálatok közvetlen kapcsolatot mutatnak a demencia és a D-vitamin hiánya között.

A kutatás megállapította: az alacsony D-vitamin szint alacsonyabb agytérfogattal, valamint a demencia és a stroke fokozott kockázatával járt együtt a genetikai elemzések szerint. Egyes populációkban az esetek 17 százaléka megelőzhető lett volna, ha mindenkinél a D-vitamin szintjét a normál szintre emelik.

A demencia krónikus, progresszív szindróma, amely a kognitív funkciók romlásához vezet.

Ausztráliában körülbelül félmillió ember él ezzel, a második vezető halálok az országban. Világszerte több mint 55 millió ember szenved tőle, évente 10 millió új esetet diagnosztizálnak.

demencia d-vitamin kutatás hr-pharma

Az Országos Egészségügyi és Orvostudományi Kutatási Tanács támogatásával megvalósult vizsgálat az 294 514 résztvevő adatait dolgozta fel.

Elina Hyppönen professzor, az UniSA Ausztrál Precíziós Egészségügyi Központjának vezető kutatója és igazgatója szerint az eredmények fontosak a demencia megelőzése és a D-vitamin-hiány szempontjából.

„A D-vitamin egy hormon-prekurzor, amely széles körű hatásairól, többek között az idegrendszer működésének befolyásolásáról is egyre inkább elismert” – mondja Hyppönen professzor. „Tanulmányunk az első, amely a nagyon alacsony D-vitamin-szint és a demencia, valamint a stroke kockázatának kapcsolatát vizsgálja robusztus genetikai elemzések segítségével, nagy populáció körében.

A professzor szerint az eredmények hihetetlenül jelentősek, tekintve a világszerte tapasztalható magas előfordulását.

A demencia progresszív és legyengítő betegség, amely az egyéneket és a családokat egyaránt tönkreteheti” – mondja Hyppönen professzor. „Ha biztosítjuk, hogy ne alakuljon ki súlyos D-vitamin-hiány, annak további előnyei is származnának, és ezrek egészségét és jólétét tudnánk megváltoztatni.”

Forrás: University of South Australia