Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), reflektálva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedésére. Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. Magyarországon a lakosság 5-10%-a, 600-700 ezer ember érintett a diabétesz valamely formájában.

A cukorbetegség világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség kockázataira, a prevenció jelentőségére.

A cukorbetegség egyre nagyobb népegészségügyi probléma világszerte. A betegségnek két fő típusa van: 1-es típusú cukorbetegség és 2-es típusú cukorbetegség. Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun eredetű, és többnyire a fiatalabb korosztályban jelentkezik.

A 2-es típusú cukorbetegség általában felnőttkorban vagy idősebb korban alakul ki, és összefüggésben van az életmóddal: az ülő életmód, az egészségtelen étrend hozzájárul a kórkép megjelenéséhez. A diabétesz a cukoranyagcsere betegsége, mely jellegzetesen emelkedett vércukorszinttel jár.

Ez az állapot hosszú távon számos egészségkárosító szövődménnyel jár, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, veseelégtelenség, látásproblémák és neuropátiák. Világszerte 30 másodpercenként kerül sor végtagamputációra cukorbetegség miatt.

A cukorbetegség főbb tünetei

  • fokozott szomjúságérzés és szájszárazság
  • gyakori vizeletürítés
  • fáradékonyság, levertség
  • elhúzódó sebgyógyulás
  • gyakori bőrfertőzések

A cukorbetegség szűrése

Attól függően, hogy milyen típusú cukorbetegségről van szó, hetektől évekig tarthat a tünetek kialakulása. Míg az 1-es típusú cukorbetegség tünetei néhány héten vagy hónapon belül megjelenhetnek, a 2-es típusú cukorbetegség tüneteinek kialakulása több évig is tarthat.

A cukorbetegség szűrése lehetőséget ad arra, hogy a tünetmentes vagy kevés tünettel jelentkező állapotban észleljük a betegséget , és a korai kezelés megkezdésével csökkentsük a hosszú távú szövődmények kialakulásának esélyét, illetve azok súlyosságát. A szűrés azoknak javasolt, akik fokozott kockázattal rendelkeznek.

A 2-es típusú cukorbetegség és a diabéteszt megelőző állapot (prediabétesz) kialakulása szempontjából fokozott kockázatot jelentő állapotok:

Az orális glükóz tolerancia teszt (OGTT)

A nagy kockázattal rendelkezők körében javasolt elvégezni az orális glükóz tolerancia tesztet. A teszt kivitelezése átlagosan 2,5 órát vesz igénybe, mely alatt enni, inni, dohányozni, sétálni nem szabad, a várakozás időt nyugalomban kell tölteni.

A vizsgálatot megelőzi egy éhgyomri vércukor ellenőrzés, melyhez ujjbegyes mintavétel szükséges. Ha a mért eredmény 7,0 mmol/l felett van, a terhelés nem végezhető el (az érték felveti a cukorbetegség fennállásának gyanúját).

  • Az éhgyomri vércukor normál értéke <6,1 mmol/l.
  • 6,1 és 7,0 mmol/l között károsodott cukoranyagcseréről vagy prediabéteszről beszélünk.
  • 7,0 mmol/l fölötti éhomi vércukorszintnél nyilvánvaló cukorbetegségről van szó.

Amennyiben az ujjbegyes meghatározás eredménye 7,0 mmol/l alatti, 0. perces vénás vérvétel következik.

Ez után 2 dl vízben feloldva 75 g glukózt (gyógyszertárban megvásárolható) kell elfogyasztani 5 percen belül. Ezt követően egy és két óra múlva történik vénás vérvétel 3 pontos cukor és inzulin mérés esetén.

A cukorbetegség diagnosztizálása

  • Ha az éhgyomri vércukorszint 7,0 mmol/l-nél magasabb, felmerül a cukorbetegség diagnózisa, ezt azonban egy másik alkalommal történő éhgyomri vércukorméréssel meg kell erősíteni.
  • Az OGTT során 75 g cukor elfogyasztása után 2 órával mért értékek jelzik a szervezet cukortolerancia szintjét. 11,1 mmol/l fölötti értéknél kimondható a diabétesz diagnózisa.

További vizsgálatok cukorbetegség esetén

A hagyományos vércukorszint vizsgálatok mellett – mint az éhgyomri vércukorszint mérés és az OGTT- a hemoglobin A1c (HbA1c) érték mérésével további információt kaphatunk arról, hogy milyen volt a szervezet átlagos vércukorszintje az elmúlt 2-3 hónapban.

Tartósan magas vércukorszint esetén ugyanis a cukormolekulák hozzákötődnek a hemoglobinhoz, a vér oxigénszállító fehérjéjéhez, ezért a HbA1c-vizsgálat az egyik legjobb módja annak, hogy ellenőrizzék, megfelelően kontrollálva volt-e a vércukorszint az elmúlt időszakban.

Mivel a kezeletlen diabétesz vese- és májkárosító, a betegség felismerésekor az anyagcsere eltérések és vesefunkció vizsgálatához célszerű vérvétellel további paramétereket is vizsgálni (ionok, kreatinin, karbamid, mikroalbumin, májenzimek). Az esetleges szövődmények megállapításához/kizárásához hasi ultrahang, szemészeti és kardiológiai vizsgálat elvégzése is ajánlott.

A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma (megközelítőleg 500 ezren lehetnek azok, akik nem tudják magukról, hogy cukorbetegek), így az időben történő felismerés és prevenció érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. A szűrővizsgálatok elvégzése nem csak a nagy kockázatú, illetve tüneteket tapasztaló személyek esetében ajánlott, hanem minden 40 év feletti, magát egészségesnek érző személy részére is javasolt évente.

A HR-Pharma kínálatában található cukorbetegség diagnosztikai csomagokról bővebb információt itt olvashatnak.