A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere betegség a világon. Magyarországon közel egy millió diagnosztizált cukorbeteg él. Rendszeres laborvizsgálattal, a vércukorszint normál szinten tartásával a cukorbetegség következtében kialakuló vesekárosodás lelassítható vagy akár meg is állítható.

A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye is lehet, köztük a diabéteszes nefropátia, amely a vesék károsodását jelenti. A magas vércukorszint károsítja a vesék ereit, melynek következtében romlik a vese szűrőfunkciója, ami hosszútávon akár veseelégtelenséghez is vezethet.

Korai felismeréssel és megfelelő kezeléssel a vesekárosodás előrehaladása lelassítható vagy akár meg is állítható

A nefropátia legkorábban jelentkező tünete a vizelettel ürülő fehérje, melyet mikroalbuminuriának (az albumin a vérplazmában lévő egyik fehérje) nevezünk. Ennek kimutatása laboratóriumi körülmények között történik, a reggeli első vizeletből vagy a 24 órán át gyűjtött vizeletből.

A korai felismerést segíti továbbá a vérből kimutatható karbamid és kreatinin mérés, valamint a glomerulus filtrációs ráta (GFR) meghatározása.

Emellett fontos a HbA1c szint monitorozása is, amely az elmúlt három havi átlagos vércukorszintet mutatja, így információt ad a kezelés hatásosságáról, a diéta betartásáról.

A cukorbetegség időben történő felismerésével, életmód változtatással vagy megfelelő kezeléssel elért normál vércukorszinttel lassíthatjuk a veseelégtelenség kialakulását.

A HR-Pharma szervspecifikus vizsgálatai között megtalálható a Vese funkció és Vese profil csomag, amelyek a vese működésének komplex monitorozására szolgáló vérvizsgálatot, valamint a vizelet általános és üledék vizsgálatát tartalmazzák.

A vese működését mérő laborvizsgálatokat éhgyomorra végezzük. Várjuk vérvételi helyszíneinken, minden hétköznap 7:00-13:00 óra között.

Vesefunkció csomag
Vese profil csomag

Előzetes időpontfoglalás telefonon, a +36 20 357 8281-es számon, vagy online időpontfoglaló rendszerünkön keresztül lehetséges: