Becslések szerint világszerte több mint 200 millió ember szenved csontritkulásban, Magyarországon mintegy 650 ezer nőt és 300 ezer férfit érint az életminőséget rendkívül komolyan befolyásoló betegség.

A csontritkulás miatt a csontok meggyengülnek és törékennyé válnak.

Emiatt egy esés, vagy egy kisebb ütődés következtében is könnyen törhetnek.  A betegséggel összefüggő törések leggyakrabban a csuklóban, a csípőben, vagy a gerincben fordulnak elő. Utóbbi két terület sérüléséből sajnálatos módon több esetben már nem is tud felgyógyulni a páciens.

A csont élő szövet, amely folyamatosan lebomlik és kicserélődik.

Csontritkulás akkor fordul elő, ha az új csont képződése nem tart lépést a régi csont elvesztésével, összetétele romlik. A csontvesztés korai szakaszában jellemzően még nincsenek tünetek, később azonban már lehetnek jelei: ilyenek például az összeesett csigolya által okozott hátfájás, magasságvesztés, hajlott testtartás, könnyen törő csontok.

A hajlamosító tényezők mellett az életmódnak is szerepe van a kialakulásában.

A hölgyeknél a dohányzás például visszafogja az ösztrogéntermelést és a kalciumfelszívódást, ezért sok más egészségi kockázata mellett a csontritkulás előfordulásának arányát is növeli. A férfiaknál a túlzott mértékű alkoholfogyasztás az osteoporosis leggyakoribb oka. A sok alkohol ugyanis csökkenti a csontképzést és a kalciumfelszívó képességet, ezen kívül vízhajtó hatása miatt is kalciumvesztést okoz.

A rendszeres sportolás erősíti a csontokat és fokozza a csontképződést, a mozgásszegény életmód viszont nagy mértékben gyorsítja a csontozat leépülését.

Ügyelni kell viszont arra, hogy már kialakult súlyos osteoporosis esetén a megerőltető edzések könnyen csonttörést okozhatnak. A csontritkulásban szenvedőknek óvatos gyógytornával szabad csak növelniük a mindennapi mozgás mennyiségét.

Az osteoporosis kimutatására a csontsűrűségmérés, röntgenfelvételek mellett laboratóriumi vizsgálatok alkalmasak. Utóbbi területén a kalcium-, a foszfát- és a hormonszintet vizsgálják a szakemberek.