A nyári hónapokban szervezetünk igényei megváltoznak: a nagy meleg hatására könnyebben kiszáradunk, az emésztés lelassulhat, az energiaszintünk ingadozhat. Éppen ezért különösen fontos, hogy étkezési szokásainkat az évszakhoz igazítsuk – előnyben részesítve nyáron a friss, könnyű, de tápanyagokban gazdag ételeket. A HR-Pharma szakemberei dietetikusi szemlélettel foglalták össze a legfontosabb tanácsokat.
Milyen ételek segítenek a hidratálásban és energiát is adnak?
A legjobb választás a szezonális zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása. A magas víztartalmú ételek – például dinnye, uborka, cukkini, paradicsom, őszibarack – nemcsak frissítenek, de a szervezet hidratáltságát is segítenek fenntartani. Érdemes naponta többször, kisebb adagokban étkezni, ezzel is tehermentesítve az emésztőrendszert. Könnyen emészthető fehérjeforrások, mint például a sovány csirke, hal, tojás, natúr joghurt, kefir vagy növényi alapú fehérjék (pl. hüvelyesek), biztosítják a szükséges energiát és hozzájárulnak a megfelelő izomműködéshez – különösen aktív életmód esetén.
A nyári hőség kedvez a baktériumok szaporodásának, ezért a megfelelő konyhai higiénia és helyes tárolás elengedhetetlen az ételfertőzések megelőzéséhez. Néhány alapszabály:
- A romlandó ételeket – tejtermékeket, húsokat, tojásos fogásokat – mindig tartsa hűtve.
- Étkezés előtt és után kézmosás, tiszta eszközök használata ajánlott.
- Piknik vagy utazás során használjon hűtőtáskát, és kerülje a hosszú ideig melegben tárolt készételek fogyasztását.
- Ne melegítse újra többször ugyanazt az ételt – ez növeli az ételmérgezés kockázatát.
- Fogyasszon egyszerű, mégis tápláló nyári fogásokat – dietetikusi alapelveket követve.
Nem kell bonyolult receptekhez folyamodnia ahhoz, hogy egészségesen étkezzen. A hangsúly a kiegyensúlyozottságon, a friss alapanyagokon valamint a só- és cukorbevitel mérséklésén van. Érdemes zöldsalátát, teljes értékű gabonát (quinoa, bulgur), és fehérjeforrást kombinálni, turmixokat vagy smoothie-kat friss gyümölcsökből és natúr joghurtból készíteni, grillezni, párolni vagy hideg konyhai technikákat alkalmazni a túlfőzés helyett.
Nyáron az egészséges táplálkozás kulcsa a frissesség, a megfelelő hidratálás és a biztonságos ételkészítés. Szakértőink szerint az étkezés esetén különösen fontos szempont a nyári időszakban: ne csak ízletes, de egészséges is legyen – szervezete pedig ellenálló és energikus maradjon a forróság ellenére is.