Ma százból öten ételallergiások, ennél is többen vannak, akiknek étel-intoleranciája van, azaz érzékenységet mutatnak bizonyos élelmiszercsoportok iránt.

Az ételallergia világszerte rendkívül gyakori, a felnőttek körülbelül 5 százalékát, a gyermekek 8 százalékát érinti.

Ételallergia esetén bizonyos élelmiszerek kóros immunválaszt váltanak ki, azaz az immunrendszerünk rosszul ismeri fel az egyes fehérjéket, ezután a szervezet védőintézkedésekkel reagál, beleértve a gyulladást okozó anyagok felszabadítását.

Mit okozhat az ételallergia?

Élelmiszer-allergiában szenvedőknél még a nagyon kis mennyiségű problémás élelmiszernek való kitettség is komoly reakciót válthat ki. A tünetek a következők lehetnek: a nyelv, a száj vagy az arc duzzanata, nehézlégzés, alacsony vérnyomás, hányás, hasmenés, csalánkiütés, viszkető kiütés. A legtöbb ételallergiát nyolc élelmiszer okozza: tehéntej, tojás, diófélék, földimogyoró, kagyló, hal, szója és búza.

Ételérzékenység vagy allergia?

Az ételallergiával könnyen összetéveszthető az emésztőrendszert érintő ételintolerancia, amely szerencsére kevésbé súlyos állapot. A becslések szerint az emberek 15-20 százaléka érzékeny valamilyen élelmiszer-összetevőre.

Egy ételintoleranciában szenvedő személy gyakran kellemetlen érzést tapasztal röviddel bizonyos ételek elfogyasztása után. A tünetek változatosak, és általában az emésztőrendszert érintik: puffadás, gyomorfájdalom, hasmenés, migrén, fejfájás, orrfolyás, rossz közérzet.

A tünetek főleg akkor jelentkeznek, ha abból jelentős mennyiségét fogyasztottak, ellentétben az allergiával, ahol nagyon kis mennyiség is elegendő az allergiás reakció kiváltásához.

  • Figyelje meg, mi történik, ha egy időre elhagyja a gyanús élelmiszert, majd újra beilleszti az étrendjébe!
  • A problémát okozó élelmiszereket megpróbálhatja egyenként kizárni az étrendből, figyelje meg, javulnak-e a tünetei. Majd újra vezesse vissza étrendjébe azokat!
  • Próbáljon étkezési naplót vezetni, és jegyezze fel, hogy milyen ételeket fogyasztott, milyen tünetek jelentkeztek!
  • Gyermekek esetében ne korlátozza az étrendet, csak kizárólag orvos vagy dietetikus tanácsára.
Élelmiszerallergia intolerancia szeged hr-pharma hasfájás

 

Fontos a pontos diagnózis ételallergia esetén

Ha azt gyanítja, hogy ételallergiája van, fontos, hogy mihamarabb beszéljen a kezelőorvosával. Annak megállapítására, hogy Önnek allergiája vagy intoleranciája van-e, orvosa valószínűleg számos diagnosztikai vizsgálatot fog végezni.  Vérvételt követően 46-féle élelmiszerrel és élelmiszer alapanyaggal kapcsolatos érzékenység is kiderülhet.

Az étel-intolerancia csomagunkért kattintson

Bejelentkezés: info@hr-pharma.hu, (7-15 óra között munkanapokon): +36203578281
 

A vizsgálat során az alábbi élelmiszerekre teszteljük pácienseinket:

Zab, Rizs, Rozs, Durumbúza, Glutén, Brazildió, Kesudió, Tea, Dió, Teljes tojás, Bárány, Sertéshús,  Fehér hal keverék, Édesvízi hal keverék, Rák és kagyló keverék, Brokkoli, Káposzta, Sárgarépa, Póréhagyma, Uborka, Paprikafélék, Hüvelyes keverék, Grapefruit, Dinnye keverék, Kakaóbab, Alma, Fekete ribizli, Olajbogyó, Narancs és citrom, Földieper, Gyömbér, Gomba, Élesztő, Búza, Kukorica, Mandula, Tehéntej, Csirke, Marhahús, Tonhal, Burgonya, Zeller, Földimogyoró, Szójabab, Paradicsom, Fokhagyma